PDA

View Full Version : Film Recensie: Wallstreet 2



joost
24-09-2010, 12:43
De regisseur van de eerste succesvolle Wallstreet uit 1987, Oliver Stone, keert terug met een sequel om nogmaals het kapitalisme van de banken in de spotlight te zetten. Samen met de lichtelijk zenuwachtige Shia Leboeuf keert Michael Douglas terug om wederom zijn hebberige praktijken te bewerkstelligen. Is dit weer een klassieker in wording of is dit een enkeltje Piratebay?

http://www.dailybase.nl/wp-content/uploads/2010/09/wall_street_2_int_poster_m.jpg

Zeepbellen
20 jaar na het origineel is Gordon Gekko (Michael Douglas) vrijgekomen en begint hij weer opnieuw. Met zijn leven, maar uiteraard ook zijn hebberige praktijken. Opnieuw neemt hij een jong, ambitieus handelaartje onder zijn hoede. Dit keer is het Jacob Moore (Shia Leboeuf), ook nog eens zijn aanstaande schoonzoon. Het is één van de vele keren dat een motief terug blijf keren in de film. Stone’s film over kapitalisme gaat ook nog eens over verloren zonen en surrogaatvaders. Alsof alle bankierguppies een vaderlijke mentor nodig hebben om hun weg te kunnen vinden in de jungle die Wall Street heet. En een jungle is het zeker. Aan het eind van de film dwarrelen de zeepbellen door de lucht nadat een stel kinderen op een feestje deze vrolijk de wereld in blazen. De film is eindelijk afgelopen en Stone maakt zijn boodschap eens te meer duidelijk. Kapitalisme zoals het nu bedreven wordt is onverantwoordelijk en de banken zijn hiervan de schuldigen. Weinig verrassends dus, evenals de manier waarop Stone dat brengt.


http://www.dailybase.nl/wp-content/uploads/2010/09/56030929_st_7_jpgsd_s-high.jpg (http://www.dailybase.nl/wp-content/uploads/2010/09/56030929_st_7_jpgsd_s-high.jpg)
Metaforen en clichés
Hoe voorspelbaar de plot van de film ook mag zijn, Stone weet het geheel wél op een pakkende manier in beeld te brengen, mede ook door het gros aan goede acteurs. Al hoewel het script deze weinig ruimte biedt er iets van te maken steken kleine rolletjes van oudgedienden Eli Wallach en Frank Langella er steevast bovenuit. Destemeer voelt de kijker het gemis wanneer die laatste juist te weinig te zien is. Hoogtepunten uit de film zijn zeker de scènes waarin de grote bankiers van Wall Street in spoedberaad bijeen gekomen zijn om de crisis te bespreken en om de mogelijkheden te bekijken om (elkaars) faillissementen tegen te gaan. Waar zij vroeg in de film nog allemaal netjes in pak zitten, is het na de zwarte dag van crisis een mooi contrast wanneer zij letterlijk en figuurlijk een jasje hebben uitgedaan en alleen in hun overhemd zitten. Probleem van Oliver Stone is echter de overdaad waarmee hij zowel visueel en verhalend de centrale boodschap naar voren brengt. Jawel, de spreekwoordelijke metaforen van vallende dominostenen en gebarste zeepbellen worden letterlijk in beeld gebracht. Alsof de dalende cijfers op computerschermen nog niet duidelijk genoeg waren, evenals de zwaarmoedige blikken van de getroffen personages. Ook het gebruik van flashbacks wordt niet geschuwd en Stone lijkt alles er bij de kijker echt in willen te rammen.
Eindoordeel
Toch verveelt de film niet, mede door een vlotte vaart en de bijna komische aanblik van juist die cliches en beeldspraken. Ook enkele verrassende cameo’s zijn een leuke toevoeging. Zelfs wanneer de film een wrang einde lijkt te krijgen gooit Stone het roer om en gaat toch voor goedkope melodramatiek en bekering. Gezien het voorgaande is zelfs dat eigenlijk geen verrassing.
Cijfer Dailybase: 6.0/10

133 min | 2010 | Regie: Oliver Stone
Cast: Michael Douglas, Shia Leboeuf, Josh Brolin.
IMDB WallStreet 2 (http://www.imdb.com/title/tt1027718/)


http://www.dailybase.nl/wp-content/uploads/2010/07/balkje_grijs.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=CmBoJjSXRzA&feature=player_embedded


http://www.dailybase.nl/wp-content/uploads/2010/07/balkje_grijs.jpg
http://www.dailybase.nl/wp-content/uploads/2010/09/wallstreet2-poster2-691x1024.jpg (http://www.dailybase.nl/wp-content/uploads/2010/09/wallstreet2-poster2.jpg)

Kemal
24-09-2010, 12:49
tja, lijkt me toch het kijken waard..

Peter0711
24-09-2010, 15:32
Awww jees..I wish you could see this... the lights coming up over the water. I've never seen a painting that captures the beauty of the ocean at a moment like this. I'm going to make you rich Bud Fox, rich enough, you can afford a girl like Darien. This is your wake up call, pal. Go to work.

1 van de mooiste film quotes die ik me kan herrineren..Ook natuurlijk voor de kenners wel bekent door een geweldige Hardcore nummer ;)

http://www.youtube.com/watch?v=gCHExenKCOI


Ken niet wachten op deze film,vondt deel 1 echt super

Eric468
25-09-2010, 15:04
Gisteren gezien en ik was niet onder de indruk.

In het eerste deel was het nog Wall Street; veel geld, snel handelen, dure spullen, competitiedrang, onbegrensde mogelijkheden voor iemand die er 100% voor gaat.

In het tweede deel mist dit alles en ze hebben het maar een sequal gemaakt om toch nog wat mensen naar de bios te krijgen. Het was nog maar net vermakelijk maar verwacht niet de sfeer van deel 1.

Facade
25-09-2010, 17:06
ga em nog wel even zien.
Treurig dat dit misschien Douglas z'n laatste film zal zijn...